Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що в Україні завершили доклінічну фазу випробувань української вакцини, також повідомив скільки вона буде коштувати.

 

Про це під час брифінгу в четвер заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“Це буде досить тривалий термін, щоб завершити всі необхідні випробування”, – сказав Степанов.

За словами міністра, розробкою вакцини займався американський консорціум спільно з українськими вченими.

“У вівторок ми разом з ученими презентували президенту роботу, яка тривала 6 місяців, з розробки, проходження доклінічній фази вакцини проти Covid-19. Ця фаза складається з декількох великих моментів. Можемо сказати, що вона пройдена, що в рамках проведення цієї доклінічній фази було з’ясовано, що цей кандидат на вакцину має досить хороші перспективи “, – сказав Степанов.

За його словами, так як ця фаза завершена, вчені приступлять до клінічної фазі. Її почнуть при повній підтримці держави з точки зору фінансування всіх процесів.

“Зрозуміло, попереду борги термін, тому що ми говоримо про серйозний імунобіологічний препарат. Я хочу відповісти скептикам, що в Україні не можемо бути своєї вакцини. Пора припиняти цей комплекс неповноцінності …”, – заявив Степанов.

Також Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов розповів, скільки буде коштувати її фінансування.

“Ми вважаємо, що така подія, як проходження доклінічній фази і поява кандидата на вакцину – вона абсолютно унікальна, такої в світі немає. Фінансування в повному обсязі ми профінансуємо з боку держави. І президент країни на цьому наполягає, що нам це треба. Це буде коштувати, якщо перевести в гривні, більше 100-150 мільйонів гривень”, – сказав Степанов.

Крім того, президент компанії “DiaPrep System Inc” Михайло Фаворов розповів, коли українська вакцина буде повністю готова. За його словами, всі фази випробувань будуть завершені від 9 місяців до року.

“Ми можемо розраховувати, якщо все піде абсолютно добре, жодного разу не пропаде електрика, але це дев’ять місяців. Реально – рік. Тому що ці процеси не можна прискорювати. Треба провести всі фази”, – заявив Фаворов.

За словами доктора медичних наук, міжнародного експерта в сфері епідеміології Михайла Фаворова, наші вчені створили проект білка.

Потім з’ясувалося, що майже всі перехворіли коронавірусом мають антитіла до цього білка. Тобто був зроблений висновок, що розроблений білок є природним антигеном, який в якості вакцини зможе захистити будь-яку людину. Особливість такої вакцини буде в її природне походження.

Білок був випробуваний на мишах і інших тварин, і його ефект був підтверджений іноземними лабораторіями. Наразі проводяться клінічні дослідження.