Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглядає два законопроекти, внесені до Верховної Ради 17 липня, які передбачають штрафи за порушення маскового режиму. Ініціатор – прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Глава уряду пропонує внести зміни в  закон про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення щодо запобігання поширенню COVID-19 (№ 3890 ) та Кодекс про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширення коронавирусной хвороби (№ 3891 )

Зокрема, норми обох законопроектів стосуються використання в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину засобів індивідуального захисту (респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно):

  1. Зміни до кодексу передбачають штраф для громадян без маски від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 грн до 255 грн).
  2. Для підприємств, установ, організацій та громадян – суб’єктів господарської діяльності пропонується ввести санкції за допуск особи без маски від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. Грн до 5,1 тис. Грн).

Джерело: ubr.ua