Рецепт куті вареної на узварі. Кутя за цим рецептом виходить запашною і дуже смачною.
За матеріалами bbc-ccnn.com
Основною стравою Святої Вечері є кутя. Кожен інгредієнт куті має своє особливе символічне значення.
Зерна пшениці символізують вічне життя та достаток, мед з давна для наших предків був символом райського блаженства, мак та горіхи є символами достатку та родючості.
Інгредієнти:
Пшениця (суха) – 2 склянки.
Мак – 1 склянка.
Родзинки – 1 склянка.
Горіхи – 1 склянка (чищені).
Мед – 1 склянка.
Цукор – 0,5 склянки.
Міцний настояний узвар – 1 – 1,5 л.
ПРИГОТУВАННЯ:
1.Пшеницю добре промиваємо (не замочуємо). Заливаємо 1.5 л. узвару варимо до готовності, в процесі приготування, можливо треба буде додати ще узвару (кутя вийде смачнішою та ароматнішою, якщо готувати її у духовці)
2.Запарюємо мак та перетираємо з цукром будь-яким зручним для вас способом до виступу білого молочка (традиційно мак перетирали у глиняній макітрі).
3.Родзинки також запарити, горіхи подрібнити.
4.До остиглої пшениці додаємо перетертий мак, рідкий мак, цукор, горіхи та родзинки. Для тих, хто любить рідку кутю, можна добавити ще трішки узвару.
Кутя готова. Смачної вам Вечері та Веселих Свят!