Всім давно відомо, чим корисна брокколі – в зеленому хрестоцвітному овочі міститься потрійна добова норма вітаміну С, клітковина, кальцій, магній і безліч поживних мікроелементів. Ми присвятили спаржевій капусті (друга назва брокколі) цілу статтю, в якій ви зможете більш детально дізнатися про цінності овоча.
Нещодавно вчені отримали сенсаційні результати експериментів в ході пошуку ліків від раку. Підтверджено, що зелена капуста добре працює проти раку молочної залози, легень, сечового міхура, печінки, передміхурової залози, шлунка і товстого кишечника. Люди, які вживають не менше 1 кг капусти броколі в тиждень, рідше схильні до ризику онкозахворювань.
Протиракову дію забезпечує фітонутрієнт сульфорафан , який здатний знижувати цукор у крові та руйнувати гени ракових клітин. Ось чому на ринку одного разу з’явилися «таблетки з брокколі» з високою концентрацією цієї речовини. Але біодобавки виявилися малоефективними в порівнянні з більш потужним інструментом: виявилося, ще більшим антиоксидантним потенціалом володіють паростки брокколі.
У пагонах капусти в 100 разів більше сульфорафана, ніж в зрілому овочі. Вчені з Університету Джона Хопкінса, США, виявили в паростках брокколі властивість виводити токсини з тіла людини. Вживання всього 150 г молодих пагонів в день допоможе людям з екологічно несприятливих регіонів вивести канцерогенні речовини і зменшити ризик забруднення організму.
Крім того, люди з аутизмом, які щодня приймали пророщену капусту, стали проявляти найкращі показники соціальної активності і вербального спілкування. Сульфорафан здатний покращувати енергетичний обмін в клітинах і пом’якшувати нейрозапальні процеси, що знижує симптоми аутизму.
Це просте, доступне і безпечний засіб має величезний ряд переваг:
очищає організм
знижує рівень холестерину
полегшує симптоми діабету
пригнічує віруси грипу
має антибактеріальні та протигрибкові властивості
запобігає і бореться з серцевими і серцево-судинними захворюваннями
захищає шкіру від шкоди ультрафіолетового випромінювання
зміцнює пізнавальні здібності мозку і захищає його від запалень
покращує зір, робить шкіру еластичною і молодою
Як виростити брокколі
Налийте в миску чисту питну воду, розмістіть в ній ситечко і висипте насіння брокколі. Накрийте конструкцію склом або харчовою плівкою, щоб насіння не висохло. Кожен день міняйте воду, і через 2 тижні з’являться паростки, які можна відразу використовувати в їжу. Зберігати їх можна 3 дні в холодильнику в герметичному контейнері.
Як вживати паростки брокколі
Варіантів безліч: Відведіть свіжі зелені пагони в салат, в квашену капусту, посипте готові страви, бутерброди або зробіть смузі. Смак у паростків терпкий, що можна вигідно використовувати в кулінарії для додання блюдам пікантності.
Варто звернути увагу на ще одну властивість сульфорафана. Він активно утворюється при жуванні. Якщо додати до паростків продукти редисового ряду (дайкон, редис, редька, ріпа і її зелень, хрін) і активно жувати їх разом, то концентрація сульфорафана істотно зростає.
Вирощування брокколі в домашніх умовах не складає ніяких труднощів. Обов’язково спробуйте і ви переконаєтеся, як легко організувати вдома міні-ферму з ліками проти раку. Користь від такого продукту більш ніж очевидна.
В тих, хто щодня вживає пророщені зерна і насіння, спостерігається підвищення працездатності, прилив бадьорості, гарного настрою і поліпшення сну. Також помітно поліпшується пружність, тонус і колір шкіри. Розкажіть друзям про те, як навчитися вирощувати диво-рослину для здоров’я і довголіття!